Mianowicie od 12 lutego zaczynają powtórnie funkcjonować hotele i część infrastruktury sportowej, jednak tylko pod warunkiem zachowania najwyższych zasad rygoru sanitarnego. Jaki jest powód luzowania obostrzeń? Okazuje się, że sytuacja epidemiologiczna jest dość stabilna, toteż liczba zajętych łóżek i respiratorów utrzymuje się na stałym poziomie. Taki stan rzeczy pozwolił na niewielki powrót do normalności.
Jakie zasady funkcjonują od dziś?
Branża hotelarska można otworzyć się, przy zachowaniu obłożenia w wysokości 50% dostępnych pokoi. W hotelach nadal nie będą działać restauracje. Mogą one wydawać posiłki jedynie bezpośrednio do pokoi. Plusem jest także otwarcie stoków narciarskich, co jest wybawieniem dla branży turystycznej.
Branża sportowa, także powoli wraca do normalności. Niektóre obiekty mogą rozpocząć swoją działalność. Chodzi tu głównie o boiska, korty tenisowe oraz baseny. Dziwi jednak fakt, że aquaparki nadal zostają zamknięte.
Jeśli chodzi o branżę rozrywkową i kulturę, to otwarte zostają muzea, kina i teatry. Ważne jednak, aby ich właściciele przestrzegali zasady 50% zajętych miejsc. W miejscach tych obowiązkowo należy mieć maseczkę i nie należy spożywać posiłków.
Co zostaje nadal zamknięte?
Niestety nadal zamknięta zostaje branża gastronomiczna, która prawdopodobnie najbardziej obczuwa skutki "lock downu". Na chwilę obecną właściciele restauracji nadal muszą zadowolić się wydawaniem posiłków „na wynos” i w dostawie.
Siłownie, kluby fitness mają zakaz prowadzenia działalności.