Jad kiełbasiany w restauracji
Public Health France poinformowało, że 11 osób, u których doszło do zatrucia niebezpiecznym jadem kiełbasianym jadło obiad w winiarni Tchin Tchin w okresie od 4 do 10 września. Przypomnijmy, że za zatrucia jadem kiełbasianym odpowiadają toksyny wytwarzane przez beztlenową bakterię Clostridium botulinum. Zatrucie nazywa się botulizmem. Jest ono bardzo niebezpieczne dla zdrowia, może prowadzić do zachłystowego zapalenia płuc, niewydolności oddechowej i zatrzymania akcji serca. Może doprowadzić nawet do śmierci, tak jak w przypadku Bordeaux.
Botulizm po zjedzeniu sardynek
Zatrucie następuje po zjedzeniu nieświeżych kiełbas, wędlin i konserw rybnych. W opisywanym przypadku zawiniły najprawdopodobniej sardynki w oleju. To danie spożyli wszyscy zarażeni. Kobieta, która zmarła odwiedziła restaurację ze swoim partnerem, który obecnie przebywa na OIOMie. Poza nim w szpitalu znajduje się 7 innych zarażonych osób. Nie podano informacji na temat ich stanu. Jad kiełbasiany jest jedną z najbardziej znanych śmiercionośnych substancji. Restauracja Tchin Tchin będzie zamknięta przez kilka następnych tygodni.
INTOXICATION ALIMENTAIRE : Les autorités sanitaires annoncent un mort et huit personnes hospitalisées, dont 7 en réanimation, après des cas de botulique. Les personnes sont toutes tombées malades après avoir mangé dans le restaurant "Tchin-Tchin Wine Bar" à #Bordeaux (DGS). pic.twitter.com/GyO9TUlkQ3
— Infos Françaises (@InfosFrancaises) September 12, 2023
If you ate at Tchin Tchin Wine Bar in Bordeaux, France, between 4 and 10 September, please contact your local emergency department urgently https://t.co/pgPAz1eEnA pic.twitter.com/bnVya22R66
— UK Health Security Agency (@UKHSA) September 15, 2023
Źródło: CNN, Twitter, Trybuna Polska