piątek, 15 wrzesień 2023 11:20

Francja, Bordeaux: Zatrucie jadem kiełbasianym w restauracji!

 Zatrucie jadem kiełbasianym Zatrucie jadem kiełbasianym fot. pixabay

W jednej z restauracji we francuskim Bordeaux doszło do zatrucia jadem kiełbasianym. Ośmioro klientów trafiło do szpitala, a jedna osoba zmarła. Dwie kolejne osoby nie wymagały hospitalizacji, choć one również się zatruły. Najprawdopodobniej skażone były sardynki w oleju, które wszyscy zarażeni jedli w winiarni Tchin Tchin od 4 do 10 września.

 

Jad kiełbasiany w restauracji

Public Health France poinformowało, że 11 osób, u których doszło do zatrucia niebezpiecznym jadem kiełbasianym jadło obiad w winiarni Tchin Tchin w okresie od 4 do 10 września. Przypomnijmy, że za zatrucia jadem kiełbasianym odpowiadają  toksyny wytwarzane przez beztlenową bakterię Clostridium botulinum. Zatrucie nazywa się botulizmem. Jest ono bardzo niebezpieczne dla zdrowia, może prowadzić do zachłystowego zapalenia płuc, niewydolności oddechowej i zatrzymania akcji serca. Może doprowadzić nawet do śmierci, tak jak w przypadku Bordeaux.

Botulizm po zjedzeniu sardynek

Zatrucie następuje po zjedzeniu nieświeżych kiełbas, wędlin i konserw rybnych. W opisywanym przypadku zawiniły najprawdopodobniej sardynki w oleju. To danie spożyli wszyscy zarażeni. Kobieta, która zmarła odwiedziła restaurację ze swoim partnerem, który obecnie przebywa na OIOMie. Poza nim w szpitalu znajduje się 7 innych zarażonych osób. Nie podano informacji na temat ich stanu. Jad kiełbasiany jest jedną z najbardziej znanych śmiercionośnych substancji. Restauracja Tchin Tchin będzie zamknięta przez kilka następnych tygodni.

Źródło: CNN, Twitter, Trybuna Polska

load more hold SHIFT key to load all load all