Cena cukru niższa w sklepach detalicznych niż w hurtowniach. Przedsiębiorcy rzucili się na sklepy
Jednym z głównym powodów coraz mniejszej dostępności cukru jest cena różnica, pomiędzy ceną cukry w hurtowniach a tą w sklepach detalicznych. Z tego też powodu przedsiębiorcy zaczęli robić zakupy w sklepach spożywczych, które nie były gotowe na sprzedaż cukru w ilościach hurtowych. To wywołało wówczas lawinę niedoborów na sklepowych pułkach i regałach, zaś sklepy wprowadziły limity dla klientów.
Kryzys cukrowy wywołany jest w sposób sztuczny?
Według Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Produkcji Żywności Związku Pracodawców, panika na rynku wywoływana jest w sposób sztuczny. Co więcej, została ona wywołana w momencie, kiedy ceny hurtowe cukru są wyższe, niż te detaliczne. Rynek jest dziś niestabilny i ceny potrafią szybować i opadać z tygodnia na tydzień. Takie anomalie powodują przerwy w dostawach cukru do konkretnych lokalizacji, ze względu na strach dominujący dziś na rynku. Tak duża chwiejność na rynkach wpływa także na cenę cukry w sklepach detalicznych, ponieważ aktualny wzrost cen w hurtowniach, będziemy niedługo widzieli także i w sklepach.