KRÓLUJE PĄCZEK Z MARMOLADĄ
Bez wątpienia pączek z marmoladą jest najbardziej popularny, niemniej jednak coraz więcej osób sięga po inne rodzaje pączków. Od kilku lat coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinna, w związku z czym prym wiodą wegańskie pączki.
Z CZEGO SĄ ZROBIONE PĄCZKI WEGAŃSKIE?
Wbrew pozorom wegańskie pączki nie są trudne w wykonaniu. Zamiast mleka i masła zwierzęcego wystarczy użyć ich wegańskich zamienników. Wegańskie pączki nie są smażone na smalcu tylko na oleju roślinnym w związku z czym zawierają mniejszą ilość kalorii. Niemniej jednak trzeba mieć na uwadze fakt, że takie pączki są zazwyczaj dwa razy droższe od tradycyjnych. Taka cena jest spowodowana tym, że wegańskie pączki wyrabia się zazwyczaj ręcznie, a cena oleju jest znacząco wyższa niż smalcu.
CORAZ BARDZIEJ POPULARNY W POLSCE - DONUT
Dounty, inaczej zwane pączkami amerykańskimi są łudząco podobne do naszych polskich oponek. Niemniej jednak te pierwsze, wykonane są z ciasta drożdżowego. Ich cechą charakterystyczną jest brak nadzienia w środku, ale spokojnie to wcale nie ujmuje im słodyczy. Zamiast nadzienia ich brzegi oblane są czekoladą, karmelem czy słodkim sosem. Ich zaletą jest fakt, że zawierają mniej kalorii niż tradycyjne nadziewane pączki.
GNIAZDKO - INACZEJ PĄCZEK WIEDEŃSKI
Taki rodzaj pączków wykonany jest z parzonego ciasta ptysiowego. Gniazdka są oblane duża ilością lukru. Jeżeli chodzi o ilość kalorii to niestety gniazdka ze względu, że smażone są na głębokim tłuszczu zawierają dużą ilość kalorii.
OD NIEDAWNA POPULARNY - PĄCZEK TURECKI
Pączek turecki, inaczej znany jako lokoma to malutki pączek obtoczony w miodzie lub cukrowej polewie. Często są posypane orzechami lub wiórkami kokosa. Ludzie pokochali je za ich malutką wielkość, ponieważ można je podjadać i podjadać.