Przyczyny zatrucia
Amerykanie badający przyczyny zdarzenia stwierdzili, że za przebieg choroby odpowiedzialna jest Salmonella, która pojawiła się w 31 stanach Stanów Zjednoczonych. Rząd wraz z agencjami prowadzi śledztwo w tej sprawie. Choroba w Ameryce ciągnie się już od kilku miesięcy. Pierwsi pacjenci z objawami zaczęli do lekarzy zgłaszać się już w marcu. Całe zamieszanie jest związane ze skażonymi ogórkami. Pryskane warzywa epidemię wywołały u 449 osób. 360 jest diagnozowanych, a 125 jest hospitalizowanych. Wiele firm zajmowało się rozprowadzaniem po kraju skażonych ogórków.
Powrót do zdrowia, a higiena osobista
Wiele osób jest w stanie wyzdrowieć bez opieki medycznej. Nie wszystkie zachorowania zostały zgłoszone. Powrót do zdrowia po wykryciu bakterii następuje w zależności od układu odpornościowego od 4 do 7 dni. Cześć przypadków wymaga jednak położenia się do szpitala.
Warto przestrzegać podstawowych zasad higieny. Należy często myć ręce oraz systematyczne i regularnie mycie owoców i warzyw przed podaniem do posiłku. Ważne jest, aby żywność czy warzywa przechowywać w czystych warunkach, najlepiej w lodówce. Gotować warto w wysokiej temperaturze, która eliminuje niechciane bakterie.
źródło: Polsat News