piątek, 16 sierpień 2024 12:39

USA: Ogórek przyczyną epidemii

Epidemia w USA Epidemia w USA fot: pixabay

Blisko 500 osób trafiło do amerykańskich szpitali w 31 stanach. Powodem zachorowań było zjedzenie ogórka gruntowego. Liczba chorych może zdecydowanie wzrosnąć gdyż u większości osób objawy jeszcze nie wystąpiły. Lekarze monitorują sytuację.

Przyczyny zatrucia

Amerykanie badający przyczyny zdarzenia stwierdzili, że za przebieg choroby odpowiedzialna jest Salmonella, która pojawiła się w 31 stanach Stanów Zjednoczonych. Rząd wraz z agencjami prowadzi śledztwo w tej sprawie. Choroba w Ameryce ciągnie się już od kilku miesięcy. Pierwsi pacjenci z objawami zaczęli do lekarzy zgłaszać się już w marcu. Całe zamieszanie jest związane ze skażonymi ogórkami. Pryskane warzywa epidemię wywołały u 449 osób. 360 jest diagnozowanych, a 125 jest hospitalizowanych. Wiele firm zajmowało się rozprowadzaniem po kraju skażonych ogórków.

Powrót do zdrowia, a higiena osobista

Wiele osób jest w stanie wyzdrowieć bez opieki medycznej. Nie wszystkie zachorowania zostały zgłoszone. Powrót do zdrowia po wykryciu bakterii następuje w zależności od układu odpornościowego od 4 do 7 dni. Cześć przypadków wymaga jednak położenia się do szpitala.

Warto przestrzegać podstawowych zasad higieny. Należy często myć ręce oraz systematyczne i regularnie mycie owoców i warzyw przed podaniem do posiłku. Ważne jest, aby żywność czy warzywa przechowywać w czystych warunkach, najlepiej w lodówce. Gotować warto w wysokiej temperaturze, która eliminuje niechciane bakterie.

źródło: Polsat News

load more hold SHIFT key to load all load all