Wydrukuj tę stronę
piątek, 15 styczeń 2021 19:15

Jak wygląda Wigilia na Ukrainie, Łotwie, Litwie, Węgrzech, we Włoszech, Francji oraz w Gruzji, Norwegii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Danii, Portugalii, Ameryce Łacińskiej i Afryce?

Wigilia na Ukrainie, Łotwie, Litwie, Węgrzech i innych krajach Wigilia na Ukrainie, Łotwie, Litwie, Węgrzech i innych krajach fot: Sylwester Niedzielski

Wigilia, to jeden z najbardziej ekscytujących dni, na który się czeka praktycznie cały rok. Jak nigdy wtedy smakują postne potrawy i kompot z suszonych owoców. Wigilia jest starochrześcijańską tradycją wspólnego spożywania posiłku. W słowniku kościelnym każdy dzień poprzedzający duże święto również jest wigilią tego święta. Czyli czasem oczekiwania na niego. Lecz nie jest tak uroczyste, jak czas oczekiwania na narodzenie Pana Jezusa w betlejemskiej stajence. W tym dniu wigilia w Polsce i na całym świecie jest pod pewnymi względami podobna do siebie. Lecz są też duże różnice na przykład w potrawach wigilijnych.

 

Wigilia w Polsce

W Polsce pierwszymi podawanymi potrawami na wigilii są ryby i śledzie. A po nich w większości regionów w Polsce serwuje się wyłącznie postne potrawy, jak barszcz z uszkami, zupę grzybową lub zupę rybną, pierogi z grzybami i kapustą, kapustę z grzybami i grochem, kluski z makiem i jeszcze inne potrawy postne.

Wigilia na Ukrainie

Lecz całkiem niedaleko od naszego kraju, bo na Ukrainie jako pierwsza podawana jest słodka kutia. Lecz ogólnie można powiedzieć, że na Ukrainie dania wigilijne nie odbiegają zbyt od dań polskich. Może tylko różnicę stanowi barszcz podawany z fasolą, a nie z uszkami.

Wigilia na Ukrainie

Wigilia na Litwie

Wierni mieszkający na Litwie na wigilii jedzą słodkie i pyszne drożdżowe ptysie podawane z mlekiem makowym, miodem i migdałami.

Wigilia na Litwie

Wigilia na Łotwie

A na Łotwie podczas Świąt je się głowiznę wieprzowa, którą gotuje się z jęczmieniem. A także kiełbasę z jęczmieniem, bekonem i groszkiem.

Wigilia w Gruzji

W Gruzji rządzi kurczak w sosie orzechowym, pieczone mięso wieprzowe, rolady z bakłażana nadziewane orzechowym nadzieniem.

Wigilia w Norwegii

W wielu krajach odchodzi się częściowo lub nawet całkowicie od postnych dań i podczas wigilii spożywa się dania mięsne. Jak jest na przykład w Norwegii, gdzie na stole królują wieprzowe żeberka i gotowana baranina. Lecz są również gotowane lub grillowane ryby. Na stole wigilijnym nie może też zabraknąć ziemniaków, kwaśnej kapusty. Wigilię rozpoczyna się od gęstej mlecznej zupy z cynamonem i suszoną wędliną.

Wigilia na Węgrzech

Na Węgrzech na wigilii królują różnego rodzaju mięsa. Lecz jest również zupa rybna, makowiec, oraz gulasz z dziczyzny i kapusty.

Wigilia na Węgrzech

Wigilia w Wielkiej Brytanii

W Wielkiej Brytanii tego dnia spożywa się owsiankę z miodem lub owsiankę z whisky. Jak również calennig, którym jest jabłko pełne migdałów i innych przypraw, jak np. goździki. Je się też faszerowanego indyka, mięso nadziewane kasztanami, pieczone ziemniaki, szynkę, pudding na gorąco, torty.

Wigilia w Szwecji

Natomiast wigilia w Szwecji składa się z wieprzowej galarety, suszonej ryby, oraz chleba.

Wigilia w Szwecji

Wigilia w Danii

W Danii spożywa się pieczoną gęś z jabłkami i słodki ryż z cynamonem.

Wigilia w Danii

Wigilia we Włoszech

A we Włoszech ciasto drożdżowe z korzeniami i ravioli z mięsnym farszem. Revioli to małe pierożki. Mogą być nadziewane mięsem, szpinakiem, serem, warzywami. Je się także spaghetti z pieczoną rybą. A na deser pieczone ciasto z bakaliami i cukrem pudrem, oraz drożdżowe babki.

Wigilia we Francji

We Francji na stole goszczą owoce morza, wędzony łosoś, pieczony indyk, pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek. Jak również okrągłe ciastka z bakaliami, czekoladki i rolada z kremem.

Wigilia w Portugalii

W Portugalii na wigilii jest dorsz, ziemniaki, kapusta, oraz inne warzywa. A także grzanki cynamonowe z mlekiem, ciasteczka z marmoladą, oraz królewskie ciasto.

Wigilia w Portugalii

Wigilia w Hiszpanii

Na wigilię w Hiszpanii przygotowuje się dania mięsne. Jest suszona szynka, owoce morza, pasztety, rosół, oraz ryby.

Wigilia w Hiszpanii

Wigilia w Grecji

W greckim w wigilijnym menu są dania mięsne i rybne. Jest pieczony indyk, potrawka z jagnięciny, mięsa faszerowane kasztanami, orzechami i rodzynkami. A na deser ciastka maślane.

Wigilia w Japonii

Inne zwyczaje panują w egzotycznej Japonii. Japonia, to kraj posiadający tylko około 1% Chrześcijan. Najczęściej Japończycy nie organizują w domu wigilii, lecz wychodzą do restauracji, gdzie zamawiają np. pieczonego kurczaka.

Wigilia w Ameryce Łacińskiej

W Ameryce Łacińskiej na wigilii pije się kakao na mleku, oraz je się specjalny chleb, który przypomina babkę z rodzynkami.
A w dalekim Peru jada się świnki morskie, które to mięso jest alternatywą dla naszej wieprzowiny.

Wigilia w Afryce

W Afryce dużo mieszkańców to Katolicy. Podczas Świąt jada się tzw. tamales. Jest to mięso mielone i połączone z mąką kukurydzianą. Zawinięte jest wszystko w liść kukurydzy. Do tego podaje się sos. Je się także kaszę z wody i mąki kukurydzianej, kurczaka i sałatkę z pikantnych warzyw i przypraw, zupę z masła orzechowego i cebuli, oraz ryżowymi kiełkami.

Wigilia w Afryce

 Zobacz jak wygląda Boże Narodzenie w Rosji, Niemczech, Czechach, na Białorusi oraz na Ukrainie